Videon pituus kiinnostaa aika monesti, kun puhutaan videotuotannosta. Minkä mittainen mainos voisi olla kaikkein paras? Minkä mittaiset videot toimivat missäkin palvelussa? Kuinka paljon mainoksen pituus vaikuttaa hintaan?
Videoiden oikeaan pituuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Jokaisella sosiaalisen median alustalla on omat suosituspituutensa, jotka vaihtelevat aika rajusti. Telkkarissa pituus kulkee käsi kädessä hinnan kanssa, mistä on helppo päätellä pituuden korrelaatio tehokkuuteen.
Kuitenkaan pituuden optimointi ei ole ainoa tekijä, jota kannattaa seurata: video lähtee ideasta, eikä voi käydä niin, että idea laitettaisiin kärsimään siksi, jotta Facebook suosittelee mainoksen pituudeksi alle 30 sekuntia ja mainoksissa alle 15 sekuntia. Laitetaas asia näin päin: jos mainos on susi siksi, että idea ei mätsää pituuteen, ei huonoa mainosta katsota joka tapauksessa.
Sosiaalisen median optimipituudet
Eri alustojen keskimääräispituudet selviävät nopealla googlettamisella, mutta teen työn puolestasi. Hootsuite (maaliskuu 2022) antaa seuraavat suositukset videoiden pituuksiksi:
- YouTuben tehokkaimmat videot kellottavat 2 minuuttia. Jos olet sisällönluoja ja haluat kasvattaa Youtube-kanavaasi, tai sisältösi on selvästi tarinallista, 7-15 -minuuttia on sopiva pituus (Social Media Examiner, 02/2022).
- Facebookissa ihmiset sitoutuvat eniten alle 1 minuutin mittaisiin videoihin. Stories-osiossa 20 sekuntia toimii parhaiten. Huomionarvoista on myös se, että tarinallisissa videoissa, nettisarjoissa jne. suositus on yli 3 minuuttia.
- Instagram feedissä alle minuutti on paras. Reeleissä 15-60 sekuntia ja storiesissa 15 sekuntia.
- Twitterissä ihmiset jaksavat keskittyä keskimäärin 44 sekuntia.
- LinkedInissä tehokkain video on maksimissaan 30 sekuntia.
- Tiktokissa paras pituus on 7-15 sekuntia.
Nämä tilastot koskevat siis mainostajia sekä orgaanista näkyvyyttä hakevia markkinoijia. Esimerkiksi tubettajat keräävät tolkuttomia määriä yleisöjä tekemällä pidempiä Youtube-videoita, mutta se maailma onkin sitten ihan oma juttunsa.
Pituuksia arvioidessa pitää myös huomioida se, että somemaailma muuttuu melko nopeasti. Tiktok muuttaa videomaailmaa merkittävästi nopeatempoisilla pystyvideoillaan. Kuitenkin pitää muistaa se, että ihmisten tottumukset eivät välttämättä seuraa aina uusinta teknologiaa.
Pituus vai tarina?
Kun videota suunnitellaan, tulee myös miettiä, missä sitä tullaan esittämään. Jos yritys käyttää mainonnassaan ainoastaan Facebookia, ei ole kovinkaan järkevää tehdä 3 minuutin esittelyä yrityksen toimintaperiaatteista. Ainakin itse mielin tekniikkaa, jossa asiaa lähestytään yrityksen muun markkinointipaletin vinkkelistä: Missä yritys tavoittaa sen asiakkaat ja missä vuorovaikutus syntyy? Jos pääkanava on Facebook, kuten aika monella se on, pitää videon toimia alle minuutin mittaisena.
Kun viitteellinen pituus on määritelty, voidaan alkaa miettimään ideaa myös sen kannalta. Video on paljon helpompi saada toimivaksi, jos ideoinnille annetaan raamit etukäteen, koska valmista ideaa on vaikea alkaa karsimaan. On kuitenkin kannattavampaa tehdä esimerkiksi Facebookia varten 1:20 kellottava, mukaansatempaavalla tarinalla varustettu filkka, kuin pyrkiä ideaaliin 55 sekuntiseen tarinan kustannuksella.
Monikanavaisuus
…on digitaalisen markkinoinnin suola ja mustapippuri: ilman niitä et tavoita kaikkia. Disruptio on päivän muotisana. Kun ennen hakukoneoptimoitu kotisivu + Google-mainonta + Facebook-presenssi = toimiva kombinaatio, nykyisin yhtälöön tulee lisätä ainakin Youtube, Instagram ja LinkedIn.
Monikanavaisuuden ongelma videon kannalta on se, että jokaisella palvelulla on omat suosituspituutensa, jotka siis vaihtelevat aika paljon. Siksi samaa pätkää ei kannata tunkea jokaiseen paikkaan samaan aikaan, vaan tämäkin homma kannattaa suunnitella huolella. On fiksua ottaa julkaisukanavat huomioon jo esituotantovaiheessa. Aika yleinen tapa on pätkiä kuvatusta materiaalista lyhyempiä versioita ja esittää pidempi ”director’s cut” kotisivuilla ja Youtubessa. Tällä tavalla samaa materiaalia voidaan kierrättää eri kanavissa eri yleisöille ilman, että kustannukset nousevat pilviin. Toki jos video on huomioitu yrityksen markkinointisuunnitelmassa, voidaan systeemiä varioida jolloin myös lopputulos on monesti parempi.
Yhteenveto
Eri kanaville pitää siis olla eri pituiset videot. Tarina ei kuitenkaan saa kärsiä siitä, että siitä leikellään palasia pois, vaan monikanavaisuus pitää huomioida jo esituotantovaiheessa, koska muuten hommasta ei tule ____ eikä ____. Samaa materiaalia kannattaa siis kierrättää useammassa eri kanavassa mieluiten useaan eri kertaan. Tällä tavalla varmistetaan se, että mahtava tarinasi saavuttaa suuremman osan siitä halutusta kohdeyleisöstä, josta luonnollinen seuraus on sitten kasvava kassakoneen kilkatus.
- Pete Lauronen, BrainyDayn asiakkuuspäällikkö & markkinoinnin asiantuntija