Videon pituus

Jan 31, 2019by Petri Lauronen
"Mikähän se olisi se paras videon pituus? Kun Facebookissa se on kuulemma lyhyempi kuin Youtubessa. Mites Instagramissa?"

Videon pituus kiinnostaa aika monesti, kun puhutaan videotuotannosta. Minkä mittainen mainos voisi olla kaikkein paras? Minkä mittaiset videot toimivat missäkin palvelussa? Kuinka paljon mainoksen pituus vaikuttaa hintaan?

Videoiden oikeaan pituuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Jokaisella sosiaalisen median alustalla on omat suosituspituutensa, jotka vaihtelevat aika rajusti. Telkkarissa pituus kulkee käsi kädessä hinnan kanssa, mistä on helppo päätellä pituuden korrelaatio tehokkuuteen.

Kuitenkaan pituuden optimointi ei ole ainoa tekijä, jota kannattaa seurata: video lähtee ideasta, eikä voi käydä niin, että idea laitettaisiin kärsimään siksi, jotta Facebook suosittelee mainoksen pituudeksi alle 30 sekuntia ja mainoksissa alle 15 sekuntia. Laitetaas asia näin päin: jos mainos on susi siksi, että idea ei mätsää pituuteen, ei huonoa mainosta katsota joka tapauksessa.

Sosiaalisen median optimipituudet

Eri alustojen keskimääräispituudet selviävät nopealla googlettamisella, mutta teen työn puolestasi. Markkinoinnin optimoinnin overlord – HubSpot – antaa seuraavat suositukset videoiden pituuksiksi:

  • YouTuben tehokkaimmat videot kellottavat 2 minuuttia. Tämän jälkeen videon keskeytykset nousevat dramaattisesti.
  • Facebookissa ihmiset sitoutuvat eniten 1 minuutin mittaisiin videoihin. Huomioitava seikka on, että sponsoroiduissa videoissa Facebook suosittelee alle 15 sekunnin videoita.
  • Instagramissa toimivat parhaiten 26 sekunnin pituiset videot.
  • Twitterissä ihmiset jaksavat keskittyä keskimäärin 45 sekuntia.
  • LinkedInin tilastot ovat vielä vaiheessa, johtuen tilanteen elämisestä. Kuitenkin perstuntumalta sanoisin, että tässä kannattaa seurata Facebookin mittoja, koska ihmisten feed-peukalo ohittaa päivityksiä armotta, jos video äityy liian pitkäksi.

Pituus vai tarina?

Kun videota suunnitellaan, tulee myös miettiä, missä sitä tullaan esittämään. Jos yritys käyttää mainonnassaan ainoastaan Facebookia, ei ole kovinkaan järkevää tehdä 3 minuutin esittelyä yrityksen toimintaperiaatteista. Ainakin itse mielin tekniikkaa, jossa asiaa lähestytään yrityksen muun markkinointipaletin vinkkelistä: Missä yritys tavoittaa sen asiakkaat ja missä vuorovaikutus syntyy? Jos pääkanava on Facebook, kuten aika monella se on, pitää videon toimia alle minuutin mittaisena.

Kun viitteellinen pituus on määritelty, voidaan alkaa miettimään ideaa myös sen kannalta. Video on paljon helpompi saada toimivaksi, jos ideoinnille annetaan raamit etukäteen, koska valmista ideaa on vaikea alkaa karsimaan. On kuitenkin kannattavampaa tehdä esimerkiksi Facebookia varten 1:20 kellottava, mukaansatempaavalla tarinalla varustettu filkka, kuin pyrkiä ideaaliin 55 sekuntiseen tarinan kustannuksella.

Monikanavaisuus

…on digitaalisen markkinoinnin suola ja mustapippuri: ilman niitä et tavoita kaikkia. Disruptio on päivän muotisana. Kun ennen hakukoneoptimoitu kotisivu + Google-mainonta + Facebook-presenssi = toimiva kombinaatio, nykyisin yhtälöön tulee lisätä ainakin Youtube, Instagram, Twitter ja LinkedIn.

Monikanavaisuuden ongelma videon kannalta on se, että jokaisella palvelulla on omat suosituspituutensa, jotka siis vaihtelevat aika paljon. Siksi samaa pätkää ei kannata tunkea jokaiseen paikkaan samaan aikaan, vaan tämäkin homma kannattaa suunnitella huolella. On fiksua ottaa julkaisukanavat huomioon jo esituotantovaiheessa. Aika yleinen tapa on pätkiä kuvatusta materiaalista lyhyempiä versioita ja esittää pidempi ”director’s cut” kotisivuilla ja Youtubessa. Tällä tavalla samaa materiaalia voidaan kierrättää eri kanavissa eri yleisöille ilman, että kustannukset nousevat pilviin. Toki jos video on huomioitu yrityksen markkinointisuunnitelmassa, voidaan systeemiä varioida jolloin myös lopputulos on monesti parempi.

Yhteenveto

Eri kanaville pitää siis olla eri pituiset videot. Tarina ei kuitenkaan saa kärsiä siitä, että siitä leikellään palasia pois, vaan monikanavaisuus pitää huomioida jo esituotantovaiheessa, koska muuten hommasta ei tule ____ eikä ____. Samaa materiaalia kannattaa siis kierrättää useammassa eri kanavassa mieluiten useaan eri kertaan. Tällä tavalla varmistetaan se, että mahtava tarinasi saavuttaa suuremman osan siitä halutusta kohdeyleisöstä, josta luonnollinen seuraus on sitten kasvava kassakoneen kilkatus.

Diggailitko tästä tekstistä? Tykkää meidän FB-sivusta, jos haluat pysyä ajantasalla uudesta sisällöstä!

Olemme BrainyDay ja tässä on meidän showreel

Videon laatu on paras tapa erottua joukosta

Mistä ´palasista laadukas video koostuu?