Videon laatu ja sen merkitys

Mar 20, 2019by Petri Lauronen
Jos pitäisi valita yksi asia, jonka takia joku video erottuu muiden videoiden massasta, olisi se laatu. Laatu vaihtelee, koska periaatteessa kaikki voivat kuvata ja julkaista videoita. Valitettavasti vain harva tietää, miten se pitäisi tehdä.

Koska videota tuppaa tulemaan nykyaikana ovista ja ikkunoista, on vain luonnollista, että laatu heittelee aika rajusti. Itse kiinnitän tähän luonnollisesti paljonkin huomiota, teenhän videomarkkinointia työkseni. Tässä tekstissä koitan kuitenkin asettua Meikäläisen Matin yogapantseihin ja tarkastella laatua silleen kansantajuisesti, etten ala sössöttämään jostain fps:istä tai muista ammattilaishötöistä.

Otan käsittelyn alle asiantuntijavideot, joissa kerrotaan asioita kameralle. Tämän tyylisissä videoissa on eniten laatuvaihteluita, joten asetelma on ennalta herkullinen. Kuitenkin esittämiäni ajatuksia voidaan soveltaa kaikenlaisiin markkinoinnin videoihin, ainakin jossain määrin.

Videon laatua voidaan ajatella kahdesta eri näkökulmasta: Sisällön laadusta ja teknisestä laadusta. Itseäni markkinoijana kiinnostaa enemmän tietenkin tuo sisältö, kun taas meidän videonikkarit nörtteilevät teknisen laadun perään.

Sisällön laatu

Sisältö, ai että. Milläänhän ei ole mitään merkitystä ilman sisältöä. Kun katselen asiantuntijavideoita LinkedInissä ja Facebookissa, kiinnittyy huomioni välittömästi sisältöön. Mikä on videon tarkoitus? Kuinka video tuottaa minulle (katsojalle) lisäarvoa? Mitä se saa minut tekemään? Vai onko videon tarkoitus vain toimia henkilöbrändääjän raajanjatkeena?

On aika helppo väittää, että hype henkilöbrändin ympärillä on niin valtava, niin suurin osa syöksyy brändäämään itseään miettimättä ensin, mitä ollaan tekemässä. Tämä heijastuu suoraan laatuun, valitettavasti negatiivisella tavalla. Taitava henkilöbrändääjä onkin rajannut oman brändinsä tarkoituksen, viestin ja vastaanottajan tarkkaan. Sen seurauksena kaikki hänen tuottamansa henkilöbrändiin liittyvä materiaali mukailee näitä asioita.

Laadukkaassa videossa filkan tarkoitus ja viesti on mietittynä etukäteen. Videon tekijä tietää tasan tarkkaan, miksi video kannattaisi katsoa. Videon sisältö on suunniteltu vastaamaan kohderyhmän ongelmiin. Videon call-to-action vie kohderyhmää brändääjän haluamaan suuntaan. Jos suunta palvelee molempia osapuolia, voidaan puhua onnistumisesta. Siten video palvelee myös markkinoinnin kokonaisuutta.

Oman lisämausteensa sisällön laatuun antavat esiintyjän vaatetus ja kuvauspaikka. Jos asiantuntijavideo kuvataan verkkarit jalassa valkoista seinää vasten, ei lopputulos ole vakuuttava. Kirjahylly on ihan toimiva ja kielii asiantuntevuudesta, mutta se myös niin viime vuodenaikaa. Autossa kuvaamisesta, tai sen kliseisyydestä en jaksa edes aloittaa. Jos haluat tehdä mielenkiintoisen videon, niin älä nyt ainakaan tee samalla tavalla kuin kaikki muut. Räväytä kunnolla! Kuvaa pätkä leirinuotiolla. Istu baden badenissa aurinkoa ottamassa, tammikuussa. Tuo ympäristöllä omaa persoonaasi esille! Toimii vähän paremmin, kuin jossain autossa liikenteenvaarantamisen yhteydessä kuvattu puhuva pää. Mutta muista, että parhaassa tapauksessa ympäristö komppaa haluttua brändiä. Väärin valittu rohkeakin ratkaisu voi olla harmillinen, jos se on ristiriidassa brändisi kanssa.

Tekninen laatu

No entäs sitten tekninen laatu? Jos sisältö on videon suola, niin tekniikka on sen pippuri. Koska meillä kaikilla on taskussamme videokamera, tekninen laatu heittelee valtavasti. Syy on lähinnä siinä, ettei tuota laitetta osata käyttää oikein. Ja koska nykyisin videoita tulee joka tuutista paras tapa joukosta erottumiseen on tekninen laatu.

Videota ei jaksa katsoa loppuun, jos tekninen laatu on huono. Yleisimmät perisynnit ovat heikko äänenlaatu, heikko valaistus, valon väärä suunta sekä tylsä värimaailma ja ympäristö. Lisäksi huono kuvakulma, tärisevä kamera ja vääränlainen rajaus aiheuttavat nykimistä aivojen skippaamiskeskuksessa.

Asiantuntijavideon laatua saadaan nostettua seuraavalle tasolle hyvin yksinkertaisilla kikoilla. Youtubesta löytyy todella paljon vinkkejä, joista voi ottaa vaarin ilman lisäkustannuksia. Kannattaa siis tsekata tuo edellisen kappaleen listaus ja koitella olla lankeamatta yleisimpiin sudenkuoppiin.

Sitten kun halutaan oikeasti erottua massasta ja nousta vaikuttajaksi, ei pelkkä sudenkuoppien välttely auta. Tässä vaiheessa tarvitaan jo videokamera, mikrofoni ja lisävalaistus. Videoiden jälkituotanto tehdään kännykän sijaan tietokoneella. Mielellään jollain muulla kuin Windows Movie Makerilla.

Kiteytys

Laatu on tietenkin aina suhteellista, mutta videoille on aika helppo asettaa tietynlaisia laatukriteerejä muutamien juttujen perusteella. Oheisessa nelikentässä on tiivistetty tärkeimpiä asiantuntijavideon laatuun vaikuttavia tekijöitä. Kriteerit ovat suuntaa antavia, eikä niitä kannata lukea kuin piru raamattua. Kuitenkin tätä tulkitsemalla voit miettiä itse, millä tavalla voisit tehdä omasta asiantuntijavideostasi laadukkaamman ja nimenomaan sellaisen, että se tukee kasvuasi kohti toiminta-alueesi tähtikentällistä.

Asiantuntijavideon laatu syntyy neljässä eri kategoriassa

Kun haluat tietää lisää videomarkkinoinnista, ota yhteyttä.

Henkilöbrändissä laatu merkitsee!

Katso, kuinka OPKK lähti kehittämään kiinteistövälittäjien henkilöbrändejä.