Kuinka yrityksen brändi rakentuu videon avulla?

Oct 25, 2019by Petri Lauronen
"Asiakas luo mielikuvansa joka tapauksessa, joten brändiä on parempi hallita kuin jättäytyä kohtalon nojaan ja toivoa parasta."

Joku minua viisaampi on joskus sanonut, että brändi on yrityksen arvokkain omaisuus. Ajatukseen on helppo samaistua varsinkin palveluliiketoiminnan, ja miksei myös vähittäiskaupan tapauksessa. Brändi on kuitenkin se, johon kuluttaja luo suhteen ja syy, miksi kuluttaja ostaa juuri tämän tuotteen.

Brändi on positiivinen mielikuva yrityksestä tai palvelusta ja siihen liittyvät esimerkiksi palvelun laatu, hinta, tuote, arvot tai vaikka henkilöstö. Varsinkin pienyrityksissä brändi heijastelee paljon sitä, millaisia tyyppejä firmassa on töissä. Jokainen asiakaskohtaaminen luo brändiä. Siksi brändimainontaa ei voida jättää unholaan: asiakas luo mielikuvansa joka tapauksessa, joten brändiä on parempi hallita kuin jättäytyä kohtalon nojaan ja toivoa parasta.

Miksi video soveltuu brändin kehitykseen?

Video on otollinen brändiviestinnän muoto sen visuaalisuuden vuoksi. Brändissä on pohjimmiltaan kyse arvoista ja tunteista, joita ihminen liittää brändiin. Kun nuo arvot liitetään visuaaliseen muotoon, pystyy katsoja muodostamaan yhteyden nimenomaan visuaalisesti. Jos ihmistä pyydetään kuvittelemaan kaunista kukkaa, ajattelee hän ennemmin kuvaa kauniista kukasta kuin ranskalaisin viivoin tehtyä listaa kukan väreistä ja muodoista.

Videoon pystytään liittämään myös brändin tarina. Kuten kaikki tiedämme, asiat jäävät mieleen paremmin esimerkin kautta. Tarina antaa viestille tarttumapintaa, esimerkin, johon on helppo samaistua. Hyvä brändimainos on nimenomaan sellainen, jonka tarina kiinnostaa katsojaa. Siksi ajatus brändistä jää hänen mieleensä ja asetelma brändisuhteen muodostumiselle on valmis. Tarina ei saa olla tuulesta temmattu, vaan sen tulee edistää oikeita asioita: huonosti suunniteltu brändiviesti voi olla jopa haitallinen yritykselle.

Brändi vaatii medianäkyvyyttä

Hyvä brändivideo ei itsessään riitä, vaan se tulee kuitenkin saattaa ihmisten nähtäville. Tällä hetkellä helpoin ja edullisin tapa tehdä videomainontaa on ostaa tilaa Facebookista ja Instagramista. Maksullinen mainonta on edellytys näkyvyydelle, sillä yritysten Facebook-postausten orgaaninen näkyvyys on heikentynyt jo 5 vuotta putkeen. Sama on tapahtumassa Instagramin puolella. Onneksemme mainonta Facebookin ja IG:n puolella on hyvin edullista, joten kohderyhmän tavoittaminen ei kevennä kukkaroa kovinkaan paljoa.

Brändimainonnassa toistuvuus on tärkeätä. Brändi jää mieleen nimenomaan toistojen kautta. Kun mainontaa tehdään somessa, tulee kohderyhmä ja budjetti suhteuttaa siten, että potentiaalinen asiakas näkee mainoksen tarpeeksi monta kertaa, jotta brändi syöpyy mieleen. Feedissä vilisevät mainokset ohitetaan herkästi. Mutta kun sama mainos vilahtaa tarpeeksi monta kertaa, ihmisten mielenkiinto herää, ja täten hyvin toteutettu brändimainos katsotaan herkemmin loppuun asti. Ei siis riitä, että mainoksen keskinäyttökerta jää 1-2 paikkeille, vaan hyviin tuloksiin tarvitaan useampi näyttökerta.

Yhteenveto

Hyvässä brändissä on kyse siitä, että kun asiakkaalla ilmenee tarve, hänelle tulee saman tien mieleen yritys tai palvelu, joka ratkaisee ongelman. Brändityö pitää olla kuitenkin tehtynä, jotta tuota mielikuvaa pystytään hallitsemaan. Yhteenvetona voidaan todeta, että videon onnistunut käyttäminen brändimainonnassa edellyttää visuaalisesti vaikuttavaa videota, brändiä edistävää tarinaa sekä videon oikeanlaista jakelua.

Polku on niille, jotka ajattelevat isosti.

Katso esimerkki brändimainonnasta

Polku-yrittäjyysviikko hakee kasvua brändikehityksen avulla